Bloudkov nagrajenec Janez Penca

Vsi člani našega kluba, smo lahko izjemno ponosni, da imamo od 11. 2. 2024, v svoji sredini Bloudkovega nagrajenca za življenjsko delo v športu, spoštovanega g. Janeza Penco. Podelitev najvišjih priznanj v športu, je potekala na Brdu pri Kranju. Da je prireditev pomembna v življenju nagrajencev je pričala tudi prisotnost predsednice države Nataše Musar. Kako dolga in težka je pot do prestižne nagrade, vedo najbrž samo nagrajenci in njihovi najbližji. Občinstvo pa lahko samo z začudenjem in spoštljivostjo posluša dosežke, tako odličnega atleta, športnega delavca, publicista, prevajalca. Kot atlet je svojo vrhunskost pokazal v tekih. Tako je osvojil večkratni naslov prvaka Slovenije v teku na 110 m z ovirami, pokalni prvak Jugoslavije je postal 2 krat ravno tako v teku 110 m z ovirami. Tek na 400 m z ovirami pa je bila njegova specialna disciplina. Postal je 6 kratni članski prvak Jugoslavije, v letu 1975 je poleg naslova jugoslovanskega prvaka, postavil slovenski rekord in bil s tem še korak bližje k nazivu Atlet leta Slovenije. Repertoar njegovega športnega udejstvovanja pa niso bili samo teki, ampak tudi deseteroboj, s katerim je pokazal svojo širino atletskega znanja.

Vrhunec njegovega dela, izven atletskih stez in dvoran, je revija Vrhunski dosežek, za katero je pisal, prevajal, urejal in tudi spisal Urednikovo besedo, za vseh 124 številk.

Napisal, prevedel in izdal je številne knjige, v zadnjem desetletju tudi take, ki ne govorijo neposredno o športnem treniranju, so pa dragoceno branje, ki bogati in širijo življenjska obzorja tudi športnikom in njihovim trenerjem. To so knjige s področja filozofije, psihologije, ekologije in osebne rasti.

Zapis o g. Janezu Penci bi bil preobsežen, če bi hoteli zapisati vse njegove dosežke, zato si obrazložitev v celoti preberete na povezavi TUKAJ.

Kako veliko je dosegel, se kaže že v podpornikih kandidature, ki so: večkratna olimpijca Iztok Čop in Ivica Kostelić, Atletska zveza Slovenije, župan MO NM Gregor Macedoni, Atletski klub Krka, Fakulteta za šport, Albert Šoba, Društvo Novo mesto.

Ob prejemu Bloudkovega priznanja za življenjsko delo v športu, vam iskreno čestitamo.


Pripravil: AK Krka | Objavljeno: 29/02/2024